Siciliň 2010

Cliché-impressies:
Een dubbele witte lijn? Snel inhalen.
Een oranje licht? Vol gas geven.
's Middags absolute stilte: siësta. Maar daarna zetten ze desnoods de radio keiluid: hun manier om "gezelligheid" te creëren.

Sicilianen zijn klein van gestalte, goedlachs maar redelijk egocentrisch ingesteld. De ander zal zich wel aanpassen. Je hebt amper de indruk hen een dienst te bewijzen omdat ze het evident vinden dat je hen bv. voorrang geeft.

Ze bidden voor het eten. Hangen kruisen in publieke gebouwen. En voeden hypocrisie bij het binnengaan van kerken (schouderdoeken worden uitgedeeld alsof God niet van bloot zou houden). "Dieu n'existe pas" heb ik in een kerkboek geschreven. Iemand moet het hen toch eens zeggen.

Ze hebben meer dan 1000 km kust. Water. Zeeën. Voldoende privacy (naaktzwemmen mag niet, maar kan zonder problemen). Snorkelen, zeesterren opduiken, diepzeeduiken, jagen met harpoen op zwaardvissen, dolfijnen en zeeotters spotten: name it, we did it. Of waren er getuige van.

 

San Vito la Capo >> 
Zuiden - Agrigento >>  

 

Streekproducten: landwijn (ja, mag er best zijn); honing (zitten de Vlaamse bijen in Sicilië? Het zou me niet verbazen), amandel- en citroenbomen. En pistachenoten. Al staat er op mening zakje: import fom Iran.

Bergflanken, dalen, geweldige hoogteverschillen, bochtige wegen (nooit zoveel haarspeldbochten genomen) en moeilijke doorgangen, ontbrekende bewegwijzering en overal en voor een niemendal claxonnerende chauffeurs.

De flanken van de Etna zijn puur genot. Afwisselend. Rijkdom aan geuren en kleuren. De top zelve is een zwart maanlandschap. Best bewandelbaar maar dra saai.

 

De Etna >> 

 

Oudheid (Griekse tempels), Normandiërs (middeleeuwse kathedralen in 20 jaar gebouwd als potsierlijke daad t.o.v. een concurrende monarch of bisschop) en barok: Siciliaanse cultuur en architectuur in a nutshell. Zelden adembenemend.

Eilandentocht. Een zwavelbad nemen op Vulcano, een van de Liparische eilanden: dagen later ruik je de sulfer nog in je poriën.

Palermo is Afrika. Grote brede lanen met topboetieks. Maar twee zijstraten verder een andere wereld. Smalle vieze stegen met Aziaten en Italianen die winkeltjes hebben zoals je ze in Noord-Europa enkel nog in musea tegenkomt. Veel voedsel maar bij hoge temperaturen veel geur en dus van dubieuze kwaliteit.

Couscous met zeevruchten, roullade van kip, tonijnreepje met ui, amandelgebakje. Meer moet dat niet zijn. Als traditionele keuken.

 

Liparische eilanden >> 
Vulcano - zwavelbad >> 
Palermo - huwelijk >> 

 

Passanten

 

Passanten

 

Etna vanuit kabelcabine

 

Noordkant van de Etna

 

Print this page