You are here:  >>> Columns 

De Burgemeesteres

DE BURGEMEESTERES

Leona Detiege, overdag de burgemeester van Antwerpen, heeft zich naar de catacomben van de gevangenis in de Begijnestraat begeven om er de grote baas van megadancing de Zillion te ontmoeten.
Op het eerste zicht bijzonder dapper dat zij het waagt om Verstraeten, de burgemeester van het nachtleven op te zoeken, terwijl deze toch beschuldigd wordt van het aanzetten tot moord.
Dead Man Walking, op zijn Vlaams, zou je kunnen zeggen.

Officieel, zo luidde het, moest Detiege naar de Zillionbaas niet omwille van diens BV-schap, maar omwille van een PV, waarvan ze hem het bestaan moest melden. Geen BV, maar een PV: het is een letter verschil.
Kom nou. Wat wil men ons wijs maken?
Dat wanneer u morgen uw wagen fout parkeert in de Wetstraat, Guy Verhofstadt himself u persoonlijk uw boete zal komen overhandigen.
Kwestie van de kloof met de burger te dichten.

Nee, wij geloven dit niet. Leona Detiege is niet naar de kerkers van de Begijnestraat gegaan omdat de wet dit voorschrijft.
Misschien, en daar speelt Leona's moederinstinct zeker parten; misschien was ze bang dat Verstraeten in deze tijden van paranoia; een aangetekend schrijven per post niet zou durven openen. Er zou maar eens wit poeder in moeten zitten.
Maar we weten allemaal uit de boekjes, dat als Verstraeten wit poeder ziet, hij dat onmiddellijk onder de neus van zijn gasten wrijft.

De ware reden van het bezoek van Leona Detiege dient men te zoeken in een nieuwe traditie die opgang maakt binnen de SP dot A, u weet wel, de voormalige SP. Immers, als men in die partij het geluk heeft zich voort te planten, wees er dan maar zeker van dat de opgroeiende spruiten alras defileren in één of ander programma van een Vlaamse zender. Het onderscheid tussen de Vlaamse politieke partijen (dit even terzijde) wordt niet langer duidelijk door de partijprogramma's, maar wel door de tv-programma's waarin de opkomende generatie te zien is.

Leona had al lang in gedachten om te lobbyen bij Verstraeten, maar ze geraakte niet voorbij de buitenwippers van de Zillion. Ofschoon deze kerels zo clean zijn als een beroepswielrenner, dulden ze geen flikken in burger in hun tent. En als hoofd van de politie lieten ze Leona niet binnen.

Maar toen traden de BTW-inspecteurs in actie. Er zijn landen waar zulke mensen gaan snollen in lades van bureaus; in harde schijven van computers; zelfs in kluizen, op zoek naar een zwarte boekhouding. Maar niet in België. Daar gaan de heren van de BTW-inspectie plat op hun buik liggen en wriemelen zich door het stof tot onder de houten planken van een dansvloer. Waarschijnlijk op zoek naar kratten champagne, die ze dan bij wijze van proef naar hun kantoor zouden kunnen meenemen, maar helaas: ditmaal waren het geen stoppen die konden knallen, maar 150 kilo vuurpijlen.

En toen zag Detiege haar kans schoon. Ze liet de Zillion verzegelen en ze ging persoonlijk Frank opzoeken.
Eens de cipiers de ijzeren deur achter haar gesloten hadden, en zij zich met de knappe BV alleen bevond, kwam ze op de proppen met de vraag of hij haar dochter geen pasje kon geven om toegelaten te worden tot de VIP-lounge.

Ze wil immers niet dat haar dochter Maya achterblijft op Freia Vandenbosche, Bruno Tobback, Hilde Claes, Peter Vanvelthoven….

De VIP-corner in de Zillion dient als publiekstrekker. Chique en mediahype Vlaanderen dient er zich met geschoren benen, zwoele parfums en schaarse topjes te laten aanstaren door de talentloze Johnny en Marina's.
Waar vroeger het balkon van het koninklijk paleis, of het schoon verdiep in het Antwerps stadhuis of de preekstoel in de kerk de fysiek hogergeplaatste ruimte was van waaruit notabelen het volk toespraken, is dit nu de VIP-lounge boven de dansvloer. Wie daar gezien wordt, heeft het gemaakt.

En dus heeft Leona, het gewaagd, omwille van haar dochter, bij die vermeende boef in een cel te kruipen.

Ach, de arme Verstraeten. Men wil hem kapot, zoveel is duidelijk.
Vlamingen gunnen selfmade mensen geen succes. En daarom moest de Zillion dicht. Maar dat wist Verstraeten al want in Antwerpen zijn ze het gewoon om regelmatig van alles te sluiten. Vroeger waren er 5 grote voetbalploegen; nu blijven er nog twee over.
Schepen voor veiligheid Grootjans, ook al zoon van, wist te melden dat er in Antwerpen ondanks alles toch nog plaats is voor een megadancing. En omdat het zinloos is om de twee overgebleven voetbalploegen kunstmatig in leven te houden, is het snel beslist waar die dancing moet komen: op de Bosuil. Heu… waarom niet in 't stadium van Germinal Beerschot? Tja, voor wie supportert Patrick Janssens, denkt u. Juist, dus wat blijft erover: het stadium van Antwerp FC. Dat zal dus overkoepelt worden en voortaan een megadancing zijn.
En daarover heeft Leona het ook met Frank Verstraeten gehad. Haar dochter een vaste stek in de nieuwe VIP-lounge, en in ruil…
Detiège had bij het verlaten van de gevangenis dan ook drie enveloppen bij zich. Het getekende pv; een VIP-pasje voor haar dochter dat meteen inhoudt dat deze welkom is als panellid bij Verstraetens pas opgerichte tv-zender; én…een enveloppe met daarin een schets van de hand van Verstraeten waarop te zien is hoe de nieuwe Zillion eruit zal zien; op den Bosuil.
Verstraeten ziet er dan misschien volgens sommigen uit als een uil, hij is het niet!

 

Print this page Back Next